петък, 4 юли 2014 г.

За вредата от зъбния камък

http://stomcenter.bg/home


Натрупването на налепи по нашите зъби се нарича зъбен камък. Всеки човек образува различни количества налепи и почти няма хора, които да не образуват зъбен камък. Калциевите соли, които полепват по зъбите, в съчетание с мъртви клетки от устната кухина и различни частици от храна, предизвикват различни дентални проблеми и увеличават риска от образуване на кариес и пулпит.

Натрупването на зъбен камък е най-видно по вътрешната страна на зъбите и в основата им, като това най-често е причина за възпаления и разклащане на зъбите. Най-големи количества се забелязват по долните резци и вътрешната част на горните кътници.

Важно е да не пропускате профилактични прегледи и да почиствате при стоматолог поне веднъж на шест месеца образувания зъбен камък. В противен случай се получава възпаление на венците и парадонтоза. Правилното почистване на устната кухина и зъбите, редовното им четкане с мека четка и придобиването на навици за правилно дъвчене и ограничаване на вредните за зъбите храни може да ви предпази от дентални заболявания.

За да намалите риска от парадонтоза, свикнете да използвате всички зъби при дъвчене на храната, избягвайте рафинирани и сладки храни, ограничете твърдите ядки и газираните напитки, които разрушават зъбния емайл. Храните, които ви помагат по естествен път да почистите вашите зъби са сурови зеленчуци като стръкове целина, моркови, а така също и ябълките. Всички видове природни, непреработени храни могат да ви помогнат да подобрите състоянието на вашите зъби, в случай, че използвате езика, зъбите и пространството между зъбите и бузите при хранене. Особено полезни за здравето на зъбите са всички храни, които изобилстват с витамин С – това са киви, цитруси и др.

Почистването на зъбен камък в зъболекарския кабинет става по два начина – чрез ултразвуков апарат или ръчно. Ръчното почистване, наречено скалинг се прилага за по-финото премахване на всеки остатък  по зъбите и кореновите повърхности. В този случай е важно колко опитен и прецизен е вашият стоматолог и до колко добре работи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар