вторник, 10 юни 2014 г.

Важна ли е добрата устна хигиена!

За важността от добрата устна хигиена


Ако държите на своето здраве и искате да имате красива усмивка, несъмнено трябва да полагате грижи за зъбите си. Здравите зъби и венци са изключително важни за самочувствието и цялостното ви здравословно състояние. Учени са установили, че от състоянието на зъбите ви зависи здравето на сърцето и дори плодовитостта при жените. Специалисти по дентална медицина установяват, че болните венци могат да намалят шансовете на жените за зачеване. Наред с наднорменото тегло, лошата зъбна хигиена може да бъде причина за проблеми с плодовитостта. Изследване, проведено от проф. Роджър Харт от университета в Западна Австралия показва, че дамите, които не поддържат стриктна зъбна хигиена се нуждаят от повече от седем месеца опити до успешно зачеване, за разлика от обичайните пет месеца.
Освен педантично почистване на зъбите с продължителност от три до пет минути, вие задължително трябва да посещавате  вашия стоматолог поне два пъти в годината за профилактичен преглед и почистване на зъбен камък.
За да поддържате здравето на вашите венци и зъби е добре от време на време да хапвате резени морков, ябълка или целина. Дъвченето на тези свежи зеленчуци почистват остатъците от храна по зъбите и масажират венците. Разбира се, те не са четка и паста за зъби, така че дори и да сте си хапнали ябълка за десерт след вечеря, не бива да пропускате да измиете старателно своите зъби.
Подмяната на четката и пастата за зъби също е важна част от поддръжката на оралната хигиена. По самата четка за зъби често се натрупват бактерии, които могат да причинят кариес. Изборът на паста за зъби трябва да става не въз основа на цена и дизайн, а по препоръка на вашия стоматолог.
Това, което би навредило на здравето на вашите зъби е сдъвкването на твърди ядки, чопленето на слънчогледови семки, прегризването на конци, тиксо и други подобни неща с помощта на зъбите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар