понеделник, 8 юни 2015 г.

Как да избираме зъболекар

При изборът на зъболекар все повече внимание обръщаме на някои фактори, които не са свързани пряко с работата на зъболекаря. В дните, изпълнени със задължения в службата, взимане на децата от детското заведение и водене на кръжоци и уроци, почистване на дома, приготвяне храната за семейството, ремонт на автомобила и какво ли още не, ни се иска ходенето в стоматологичния кабинет да не бъде за сметка на свободното време или отпуската. Затова като значим фактор отчитаме, ако кабинетът е в близост до дома или офиса ни и работното време съвпада с часовете, в които бихме могли да се измъкнем от останалите дневни задължения. Важно е да бъде и в близост, та да не се налага да сменяме няколко транспорта или да шофираме половин – един час.

Какво още включват изискванията ни за откриване на “нашия” зъболекар!? След като открием стоматологичен кабинет на удобно занас място веднага започваме проучване и на самия лекар по дентална медицина. Ако търсим стоматолог за профилактичен преглед, то нас ни интересува какъв е неговият подход, при този вид преглед. Това можем да разберем както от самия стоматолог, така и от мнения на приятели и познати. Често такава информация можем да съберем от интернет форуми и сайтове. Също ни интересува подходът на работа – как стоматологът успява да ни предразположи, да ни помогне да се отпуснем и да се почувстваме комфортно по време на лечението на зъбите ни. Това включва, разбира се, умението на стоматологът да спечели доверието ни, да се почувстваме в сигурни ръце, да знаем и усещаме, че този човек наистина знае какво прави.
Една от причините, поради които някои хора не ходят на зъболекар без съществена причина, а други не харесват посещенията в зъболекарския кабинет, е болката и по – точно страхът от нея. Затова друг фактор, който “накланя везните” към избрания от нас зъболекар са методите за обезболяване. Знаем, че съвременните упойки са максимално изчистени и безвредни за организма ни. Психолозите препоръчват в кабинетите да звучи успокояваща музика, която отпуска и ума и тялото ни и също допринася за добрата атмосфера в кабинета.
Когато избираме личен зъболекар е изключително важно да се информираме за работата на специалиста при спешни случаи. Има стоматолози, които предлагат денонощни услуги при повикване. Някои правят договорености с друг колега.
Важно условие за изборът ни е и ценоразписът.

Автор: Магдалена Балева

Няма коментари:

Публикуване на коментар